#
#

Navigace

Přihlášení k odběru novinek

Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, zašlete email na info@obecjemniky.cz

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Czech point

Czech POINT 

Kontaktní místo

Mapa č.p.

Jemníkys čísly domů

Jak třídit

Jak třídit

Obsah

Sezona 2017/2018 je za námi - co bude dál?...

Typ: ostatní
Hodnocení týmů a rozvaha nad následujícím ročníkem kladenského regionu pro ročník 2018/19.

Letošní rok se prakticky celý odehrál ve svém nejpodstatnějším dění již na podzim.Po uplynutí poloviny soutěžního ročníku bylo totiž téměř všem zúčastněným zřejmé, že má-li se cokoli na pořadí jednotlivých účastníků směrem dolů či vzhůru zásadně změnit, muselo by dojít patrně k celosvětovému zemětřesení..

Slovan Kladno si až na jedinou vyjímku a to v odvetě ve Slaném dělal díky vyhrané a silné soupisce s celým okresem co jej napadlo.Hráči kalibru Vladimíra Řáhy nebo Milana Macáka totiž při vší úctě ke všem "pozůstalým" nemají v takto nízce položených vodách absolutně co pohledávat. Tím je pochopitelně zohledněna jen jejich vysoká výkonnostní kvalita.
Slánské STC, které poněkud ledabyle přistoupilo byť jen k jedinému zápasu celého ročníku si prohrou s Jemníky na vlastních stolech proto připravilo pozici ze které díky neúprosné matematice nebylo možné celkového vítěze předstihnout.Remíza, které ve vzájemné odvetě dosáhlo jednoznačně i přes slušný zářez byla proto pouhou kosmetickou úpravou tabulky.
Poněkud kostrbatějšími výkony se prezentoval loňský krajský "odpadlík" ze Stochova, ale i přes neoddiskutovatelný fakt, že soupiskou oba zmíněný týmy nepřevyšoval, mu bronzová pozice patří po právu a za konstantní výsledky se zbytkem startovního pole si ji neoddiskutovatelně zaslouží.
Bramborová medaile tentokrát opět zbyla jako obhajoba z minulého ročníku na trojnásobné šampiony z provinčních Jemníků. Ti se po odchodu své letité jedničky a spoustou zdravotních lapálií téměř poloviny vlastní soupisky dokázali umístit na pro ně velmi lichotivém stupínku.A i když na ztracenou třetí pozici vloni poněkud žehrali, letošní post je v nejtěsnějším závěsu za okresní elitou po celkovém vývoji soutěže více méně jejich vítězstvím.
Slatina-A svou historicky nejúspěšnější sezonu z ročníku 16/17 hodně pokazila zpackaným podzimem, ovšem nadstandardními výsledky z jara si v napěchovaném středu tabulky i díky poklesu formy ostatních celků vydobyla poměrně slušné umístění, což při "izolaci" hospody U Čermáků do jejich budoucnosti navozuje pohledy spíše rozpačité.
Lepší celek z kladenského "bunkru" TTC-F, který se loni dokázal dostat na medailové pozice, tentokrát "odklouzal" zápasy na venkovních kolbištích téměř pouze z povinnosti a tak se jím nabyté body počítaly tak nějak z poloviny tam i ven z čehož se vyvrbil závěr lepší polovice tabulky a to tak nějak bez větší dřiny...
Překvapením co do počtu nasbíraných bodů a celkově sedmého místa se může umístění noviců z Dříně zdát jako malý zázrak. Vždyť při zpětném pohledu se totožný výsledek téměř žádnému z postoupivších ze druhé výkonnostní třídy při premiérovém vystoupení nepodařil hodně let nazpátek.Je však nutné připomenout, že nebýt nováčkovské nervozity a poměrně velkého počtu ztrát za nerozhodné výsledky, mohla být jejich pozice ještě zajímavější, protože hráčský potenciál celek z periferie Kladna rozhodně má. A to i do budoucna, neboť pohledem na věkový průměr zbývajících oddílů se řadí spolehlivě mezi nejmladší soupisky celého regionu.
Černucká Viktorka měla díky upadajícím týmům z úplného chvostu soutěže pozici relativně klidnou, byť z jejího pohledu celá úspěšnost závisela na stoprocentní aktivitě jediného hráče a zbytek týmu se až na drobné vyjímky spíše vezl.Přesto si nemusela lámat hlavu.Jarní rapidní pokles výkonnosti především u Sparty Doly byl totiž ještě zásadnějšího rázu, než nevyrovnanosti "velvarského" ansámblu.
Právě Sparta si zadělala na docela podstatný problém, který bude muset ohledně generační stagnace chtíc nechtíc urychleně řešit.Pokud tak neučiní, mohlo by se vcelku lehce stát, že zoufalé letošní jaro promění následně v celý nadcházející ročník ve stejném stylu jako letos unhošťská garda pohasínajících legend..
Při pohledu na tristní stav a stárnutí hráčské populace na kladensku je totiž nabíldeni, že potupný pád do druhé třídy, která znamená spíše ztrátu času než sportovní zážitky, by ji nemusel minout.. Stejně jako tomu bylo letos s jejich vlastním béčkem, které "zahučelo" až pod samotný poklop totálního okresního dna.
Zmínka o kladenském - F týmu, jenž se nakonec "musel" díky unhošťské bídě zachránit je vcelku bezpředmětná.
Kladno disponující nejpočetnější soupiskou celého okresu mělo totiž klid i kdyby "hrom bil a trakaře padaly" protože jejich léty protkanou bezúspěšnost zaštiťují oddíly s prakticky totožnou sestavou o patro níže, které se postupovat nechystají..
A tak si až do dna svůj kalich hořkosti mohlo nakonec "vychutnat" pouze unhošťské béčko. Celek protkaný zkušenostmi, které leckomu chybí.Čas ovšem zastavit nelze a opakovat se nebude ani stejně komická vložka jakou byl jejich loňský "postup" do krajské soutěže z posledního nesestupového, celkově až 10.místa kladenského regionu, kdy na rozdíl od unhošťských "bardů " o tuto poctu nikdo jiný zájem neprojevil.
Po této události, která je dozajista na celosvětovém sportovním poli pramálo zaznamenatelným unikátem se tak hladina okresního rybníčku po loňském zbytečném "vystrnadění" obdobně starých vrstevníků z kladenského Slovanu uzavřela i nad nimi samotnými..

Co bude s celou soutěží dál je slovo do pranice. Ta teď připomíná spíš kámen v botě, který díky zmíněnému stárnutí a oslabování hráčských základen tlačí čím dál víc a je třeba jej neprodleně vyndat. V opačném případě si ony puchýře krom zdecimované Unhoště,rozklížené Sparty a jiných jenž budou cyklicky následovat, přivodíme všichni dřív i sami sobě než se stačíme leknout...
Nutnost zrušení třetí výkonnostní třídy je proto již teď zcela zásadní otázkou, kterou nemá smysl oddalovat.
Tato soutěž musí neprodleně ukončit svoji existenci a celý region má před sebou jedinou nutnost do budoucna - základní reorganizaci.
Pokud se nebudeme chtít vrátit do roku 2012, kdy naposledy kladensko reprezentovaly dvě výkonnostní úrovně, bude nutné se zamyslet především nad zajímavostí a zkvalitněním dlouhodobé soutěže.Napodobit například vyřazovacími systémy vyšší přebory a celkový počet účastníků mimo okresní "premier league" procentuálně zpoměrovat a rozdělit do dvou vyrovnaných skupin z nichž by i díky vyřazovacímu systém jasně vyplynulo na povrch, kdo má či nemá zájem vyšší soutěž v následujícím ročníku hrát.
Ubylo by spekulací nad "vynechanými" zápasy a mužstva by se alespoň na krátkou chvíli mohla těšit na víc, než na půl roku sledování "mrtvého moře" v němž se 10 týdnů nepohne ani list a kde všichni jen z povinnosti dodržují herní harmonogram..
Třeba bychom sami sobě přivodili možná o kapku víc adrenalinu a zábavy.Nestálo by to nic jiného než dodatečné rozlosování po skončení základní části soutěže..A naopak týmy,které mají dlouhé roky obdobné potíže jako vloni Slovan,či letos Unhošť by si mohly své právo na místo na slunci v zajímavých barážích obhájit.

Podotýkám, že všechny tyto návrhy a myšlenky jsou pouze mé vlastní...
Nikdo z vedení svazu se s nimi ztotožňovat nemusí. Na druhou stranu ani já co by řadový vedoucí jednotlivého článku okresního "řetězu" je nebudu nikomu za každou cenu vnucovat.
Pozvolna upadající systém teď čím dál víc připomíná na místo radosti ze hry maximálně Tři Mušketýry obrácené vzhůru nohama. - Všichni za všechny - každý sám za sebe.. a ... po nás potopa ...
Přitom celé řadě z nás ještě není ani padesát. A spousta hráčů by se ráda tímto malometrážním a nízkorozpočtovým sportem bavila i několik dalších nadcházejících let.
Jen kdyby jim díky zkostnatělým reglementům nescházel jakýkoli náboj...
K tomu nám svazový Bůh pomáhej...!!!

Martin Andrš

Vytvořeno: 16. 5. 2018
Poslední aktualizace: 16. 5. 2018 0:00
Autor: Správce webu